Sănătatea familiei

Robotic ROSA permite medicilor să oprească convulsii!

Aproximativ 500.000 de copii din SUA au crize epileptice. Efectele pot fi devastatoare, mai ales atunci când medicina nu poate ajuta pentru a opri convulsii. În unele cazuri, doctorii au ordonat o craniotomie pentru a găsi sursa crizelor… până când robotica ROSA a intrat în imagine.

Pentru Molly Britt, în vârstă de șapte ani, nimic nu bate o înghețată. Mai ales, atunci când o cireașă este pe partea de sus.

Acestea sunt genul de momente pe care mama și tata nu erau siguri că le vor putea avea vreodată cu Molly. S-a născut cu scleroză tuberculoasă.

„Este o boală genetică rară în care tuberculii benigni pot fi găsiți în organele majore ale corpului”, i-a explicat mama lui Molly, Bridget Britt, lui Ivanhoe.

Gerald Grant, MD, șef de neurochirurgie pediatrică la Stanford Children’s Health a declarat, „Tot ce fac este perturba unele dintre rețelele normale ale creierului.”

„Cred că la aproximativ două sau trei luni, am început să observe Molly face unele mișcări ciudate”, a amintit tatăl lui Molly, Jeremy Britt.

„Ea a început în curs de dezvoltare ceea ce am învățat au fost convulsii”, a spus Bridget.

Dr. Grant a explicat, „Devine o provocare să dau seama care tubercul este cel care cauzează convulsii.”

Fără să deschidă craniul lui Molly sau să-i radă capul, doctorii i-au făcut găuri de un milimetru în scalp. Au folosit ceva numit ROSA.

„ROSA este un instrument robotic care ne permite să țintim cu precizie și mai eficient zonele profunde ale creierului”, i-a spus dr. Grant lui Ivanhoe.

„Am deschis osul pentru a intra în creier și am plaseze electrozi mari pe suprafața creierului pentru a încerca să ne dăm seama de unde provin crizele”, a detaliat dr. Grant.

Medicii au reușit să identifice rapid sursa crizelor pentru o intervenție chirurgicală ulterioară.

„Apoi se redeschid și apoi se întorc și extrag acea porțiune a țesutului cerebral”, a clarificat Jeremy.

„În câteva săptămâni, am văzut schimbări uriașe”, a continuat Jeremy.

„A fost … doar miraculos,”Bridget împărtășit.

Medicii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a aduna datele de care au nevoie de la electrozi. După aceea, pacientul se poate întoarce acasă. Metoda este utilizată atât la copii, cât și la pacienții adulți atunci când medicamentul nu reușește să oprească convulsiile. Alte spitale folosind ROSA includ Spitalul de Copii Colorado, Oregon Health and Science University, Seattle Children’s Hospital, și Universitatea din Pittsburgh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *